Megdöbbenve és felháborodva hallgattuk az elmúlt hetek híreit az izraeli-gázai határon történt eseményekről: a Hamasz terrorszervezet izraeli katonát rabolt el és tart fogva azóta is; túszként kívánja vele zsarolni Izrael Állam kormányát. Megdöbbenésünk és felháborodásunk csak fokozódott, amikor két nappal ezelőtt – mintha csak összebeszéltek volna – egy másik terrorszervezet, a Hezbollah Libanonból katonai erővel behatolt Izraelbe, katonákat ölt meg és rabolt el, majd polgári célpontokat támadott rakétákkal.

Izrael kormánya az egyetlen lehetséges megoldást alkalmazta: olyan erejű katonai ellencsapással válaszolt, amely alkalmas lehet arra, hogy elrettentse az agresszorokat, és megsemmisítse infrastruktúrájukat. Az a fajta terrorizmus, amellyel szemben Izrael fellép, nem ért mást, csak az erő szavát. Ahogyan eddig Abbasz palesztin elnök nem volt képes megfékezni a terrorista szervezeteket Gázában, ugyanúgy Libanon kormánya sem képes kordában tartani és az ENSZ határozatának megfelelően lefegyverezni az ország területén megtelepedett Hezbollahot. A Libanonból Izrael ellen indított akcióért a nemzetközi jog szerint egyértelműen Libanont terheli a felelősség. Miközben a Hezbollah izraeli polgári célpontokat támad rakétáival, Izrael előre bejelenti, hogy hová fog csapást mérni, és felszólítja Libanont, hogy az adott területről evakuálja a civileket. Ezek után összeül az ENSZ BT és csak az Egyesült Államok vétója volt képes megakadályozni, hogy Izraelt elítélő határozatot fogadjon el.

Ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat Izraellel, a zsidó állammal; elítéljük a terrorszervezetek agresszióját; kijelentjük, hogy nem tehető szemforgató módon egyenlőségjel az agresszió és a jogos önvédelem közé; felkérjük a magyar sajtót, hogy az eseményeket objektíven mutassa be; a terroristákat ne szélsőségeseknek nevezzék, hanem terroristáknak; végül felkérjük a Magyar Köztársaság kormányát, a magyar társadalom minden rétegét, mértékadó politikai és civil szervezeteit, hogy minden fórumon vessék latba tekintélyüket és fejezzék ki szolidaritásukat a közel-kelet egyetlen tényleges demokráciájával, Izrael Állammal.

Kelt Budapesten, 2006. július 14-én.

A Társaság a Magyarországi Zsidó Kisebbségért elnöksége
zsidokisebbseg.sofar.hu