Kedves Barátunk!

Hosszú várakozás után jó hírről tudjuk Önt értesíteni. Az Alkotmánybíróság ma, 2006. január 30-án végleges döntést hozott ügyünkben. A magyarországi zsidóság kisebbségként történő bejegyeztetésére irányuló kezdeményezésünket jogszerűnek ítélte, az ellene benyújtott kifogásokat pedig elutasította. A döntést az AB nagy többséggel hozta meg; mindössze egy bíró hozott nyilvánosságra különvéleményt (a döntés és a különvélemény is olvasható az AB honlapján).

Technikailag most a következő a sorrend: a gyűjtés akkor kezdődhet (és innen számít a 60 napos időhatár is), amikor a döntés megjelenik a Magyar Közlönyben. Ez várhatóan 1-2 nap lesz még. Amint a közlöny megjelenik, az Országos Választási iroda azonnal kiadja nekünk a hitelesített aláírásgyűjtő ívet, s ezzel kezdhetünk gyűjteni. A parlamenti választások előtt 41 nappal meg kell szakítani a gyűjtést (törvényi előírás), s utána 41 nappal folytatható, tehát a 60 nap nem lesz kevesebb, csak megszakad, és két részletben áll majd rendelkezésünkre. Ez ugyan kicsit elhúzza a dolgot, de nem érzem hátrányát, sőt, úgy vélem, még hasznunkra is válhat. Szerdán újra egyeztetek az OVI-val, hogy már átvehetőek-e az ívek.

Barátaink!

Ilyen lehetőség még nem volt a magyarországi zsidó kisebbség életében. Elindulhatunk azon az úton, hogy egy sikeres aláírásgyűjtés, majd a parlamenti döntés után saját, szabadon megválasztott képviselőink irányítsák zsidó életünket. Ez a lehetőség mindenkinek megadatik, aki zsidónak tartja magát, függetlenül vallásosságától, politikai elkötelezettségétől, világnézetétől.

Pár napon belül a honlapunkon és körlevélben is meghirdetjük az aláírásgyűjtés konkrétumait. Az aláírásokat részint személyes találkozókon fogjuk gyűjteni, de lesz meghatározott helyen és időben fogadóóránk is, ahol bárki felkeresheti aktivistáinkat.

Kérem, akinek van a környezetében olyan személy, aki támogatja kezdeményezésünket, szóljon az illetőnek is, adja meg neki elérhetőségünket (https://zsidokisebbseg.sofar.hu), iratkozzon fel hírlevelünkre. Jelezzék, ha van módjuk, idejük, energiájuk személyesen aláírásokat gyűjteni saját ismeretségi körükben, hogy elláthassuk Önöket is aláírásgyűjtő ívvel.

Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat, olvassák hírlevelünket.

Támogatásukat előre is köszönjük.

Kelt Szentendrén, 2006. január 30-án.

Szegő András
A Társaság a Zsidó Nemzeti Kisebbségért elnöke

Melléklet: Az Alkotmánybíróság 2/2006 (I.30.) AB határozata (PDF)