A Szombat folyóirat online fóruma a zsidóság kisebbségi státusáról

A Szombat szerkesztősége online fórumot rendez a kérdésről, mely hetek óta foglalkoztatja a nyilvánosságot: „Legyen-e nemzeti kisebbség a zsidóság?”.

Néhány magyarországi zsidó személyiség – köztük Deák Gábor – az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordult azzal a szándékkal, hogy a magyarországi zsidóság nemzetiségként történő elismertetése érdekében aláírásokat gyűjtsenek. A kezdeményezők a szabad identitásválasztás mellett azért is tartják fontosnak a zsidó kisebbség elismerését, hogy a nem vallásos zsidók is képviselethez jussanak.

A zsidó kisebbségi kezdeményezést Feldmájer Péter, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke, szervezete nevében elutasította, mondván, hogy anakronisztikus és értelmetlen az akció, hiszen a hitközség már képviseli a magyar zsidókat, és a magyarországi zsidóság többsége amúgy sem kíván élni e státussal.

2005. november 11-én, pénteken délelőtt 11 órakor Feldmájer Péter, déli 12 órakor Deák Gábor válaszol a Szombat online fórum vendégeinek. Kérdéseiket az érdeklődők már korábban is feltehetik a www.szombat.com internetes honlapon.